În perioada 7-10 ianuarie 2025, se desfășoară Consumer Electronics Show, cel mai mare eveniment B2B de tehnologie din lume. Noutățile absolute din inteligență artificială, mobilitate și dispozitive smart, care vor fi lansate în următorul an, vor fi prezentate de peste 4300 de expozanți, iar Convention Center din Las Vegas va primi 138 000 de participanți. Peste 1400 de startup-uri își vor pitch-ui ideile de viitor la Consumer Electronics Show.
Ca în fiecare an, lideri ai industriei, precum NVIDIA, Samsung, Sony, LG, Bosch, AMD, Panasonic, Siemens, Qualcomm, X Corp, dar și reprezentanții unor companii ca John Deer, Volvo Group, Toyota sau Delta Airlines își vor prezenta inovațiile sau vor avea anunțuri pentru viitoarele lansări. Se așteaptă inovații de toate tipurile, de la AI (mult hardware AI-centric) și conducere autonomă la comunicații, dispozitive portabile, case inteligente și cam tot ce este smart.
Prezențe puternice la Consumer Electronics Show 2025
Robotica a câștigat teren în ultimii ani și va avea o prezență puternică. De exemplu, Richter Robotics anunță că își va expune roboții cu utilizare în industria ospitalității și în domeniul medical. Roboți care prepară băuturi, roboți pentru livrare autonomă (un domeniu în creștere), roboți cu inteligență artificială care imprimă huse personalizate de telefon în 90 de secunde, roboți care servesc floricele de porumb și chiar vată de zahăr – vom avea de toate.
Ca preambul al expoziției, compania din Las Vegas Realbotix, care dezvoltă roboți umanoizi, a prezentat-o pe Aria, robotul hiper realist cu chip de femeie, dotat cu inteligență artificială, capabil să dezvolte relații complexe cu oamenii. Robotul umanoid va avea și obiectivul de a alunga singurătatea, așa cum precizează dezvoltatorul produsului. Deși inteligența artificială care animă roboții umanoizi poate fi programată pentru diverse domenii ca, de exemplu, prezentarea produselor, asistență academică său întrebări medicale, menirea Ariei este de a dezvolta relații de prietenie și interacțiuni reale cu oamenii, având, prin tehnologia integrată, capacitatea de a-și privi interlocutorii în ochi, de a le adresa întrebări și a le oferi informații, de a recunoaște persoane și a citi expresii faciale. Matt McMullen, fondatorul companiei, spune că, în epidemia de singurătate din întreaga lume, astfel de roboți vin să suplinească lipsa reprezentării fizice a unei personalități digitale, cu care persoanele singure creează o conexiune. La noi în țară, Mihai Bran, fondator al HILIO, a dezvoltat o platformă care oferă servicii complete în domeniul sănătății mintale – vezi ultimul podcast NVDV aici.
Companii pe val la CES 2025
Siemens și Sony au colaborat și vor expune împreună un dispozitiv care, prin utilizarea software-ului Siemens NX, va permite crearea de conținut pentru metaversul industrial. Se așteaptă o serie de tehnologii digitale, cum ar fi un colaborator digital care utilizează AI generativ de la Knovva, ochelari inteligenți care folosesc tehnologia MedaCare pentru a-i ajuta pe pacienții cu demență cu memorie și editarea de documente prin AI de către Polaris Office și FloLive. Se îmbină senzorii cu machine learning, cum ar fi în cazul Pickpad, un sistem inteligent de preluare a comenzilor pentru retaileri și operatorii de restaurante. Vor fi lansate și numeroase produse bazate pe inteligență artificială, de la un dispenser inteligent de condimente creat de Spicerr la un hotel bazat pe inteligență artificială, care va avea inaugurarea în martie 2025 în Las Vegas (Otonomus Hotel).
Ca în fiecare an, companiile își etalează inovațiile care promit că revoluționează lumea. Cert este că CES ajută piața să-și aleagă câștigătorii care vor da tonul în următorul an în privința tehnologiilor consumer, oferind o platformă pentru lansări de produse, demonstrații tehnologice și dezbateri pe teme de actualitate din industria tech. Evenimentul atrage sute de mii de participanți din întreaga lume, inclusiv investitori, jurnaliști și entuziaști ai tehnologiei, confirmându-și statutul de barometru al inovației globale.