Într-o lume în care muzica și evenimentele culturale sunt mai degrabă inaccesibile pentru persoanele cu deficiențe de auz, echipa Rhythm Touch a venit cu o soluție inovatoare și incluzivă: o brățară care transformă sunetele muzicii în vibrații. Această invenție le va permite celor care nu aud să simtă ritmul și să se bucure de spectacole și festivaluri, eliminând astfel barierele în experiențele culturale.
Brățara a fost dezvoltată în cadrul Innovation Labs 2024, de echipa Rhythm Touch, formată din patru studente talentate de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Iulia Bara, Mărioara Mihali, Ioana Popa și Cătălina Rizel. Munca lor a fost recompensată prin câștigarea Marelui Premiu în finala programului, desfășurată la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, pe data de 28 mai.
Innovation Labs a reunit și anul acesta cele mai promițătoare startup-uri early-stage din România, oferind un cadru de mentorat și dezvoltare pentru proiectele tech.
Cum a apărut ideea și cum funcționează brățara
Fetele au povestit că ideea brățării Rhythm Touch a luat naștere în decembrie 2023, la un hackathon de 48 de ore, care a avut tema „Inclusive Innovation”. În urma brainstorming-ului, echipa a decis să se concentreze pe crearea unui dispozitiv care să aducă bucurie și să îmbunătățească viața persoanelor cu deficiențe de auz. Pornind de la pasiunea unei prietene surde pentru muzică și dans, echipa a dorit să creeze o soluție care să permită oamenilor cu deficiențe de auz să aibă propria experiență muzicală.
„Ei îi place foarte mult să se uite la videoclipuri muzicale, să imite dansul, gesturile, până și emoțiile. Ne-am gândit cât de frumos ar fi pentru ea să poată să aibă propria experiență muzicală. De aici a luat naștere totul.”, povestește Ioana Popa.
Brățara dezvoltată de Rhythm Touch folosește un microfon pentru a capta sunetele muzicii, transformându-le în vibrații prin intermediul a patru motoare. Aceste vibrații sunt transmise utilizatorilor, permițându-le să simtă ritmul și intensitatea muzicii. Scopul principal al echipei este să facă muzica accesibilă persoanelor cu deficiențe de auz, oferindu-le o experiență senzorială unică și captivantă.
Progresul și viitorul proiectului
Pe parcursul programului Innovation Labs, echipa Rhythm Touch a beneficiat de mentorat, sesiuni de networking și workshop-uri, care au ajutat-o să dezvolte și să rafineze prototipul. După Boost Day-ul din Cluj și semifinalele naționale, echipa a ajuns în finala Demo Day, unde și-a prezentat produsul și strategia de business în fața juriului. Și a convins, plecând acasă cu Marele Premiu.
De-a lungul acestei călătorii, fetele au fost foarte aproape, la un moment dat, să renunțe la competiție – programul lor fiind unul foarte încărcat, deoarece ar fi trebuit să își împartă concentrarea și timpul disponibil pentru a învăța și a se pregăti pentru activitățile de studiu din cadrul facultății, pentru licență, dar și la locul de muncă, deoarece unele dintre ele și lucrează. Au fost însă în permanență încurajate de Oana Durcău, Program Manager al Innovation Labs Cluj, și de echipa Innovation Labs Cluj-Napoca să continue, iar perseverența lor a dat roade, ajungând astfel chiar să câștige concursul.
Ce a însemnat asta pentru ele? A fost, în primul rând, o validare, o confirmare că ideea lor are potențial și poate aduce un impact pozitiv în societate.
„E o formă de validare a proiectului, că putem să ducem departe produsul și că putem să aducem ceva în lumea asta care să ajute persoanele cu deficiențe de auz. Am reușit într-un timp foarte scurt, în cadrul Innovation Labs, să aducem prototipul într-o formă destul de avansată. Am reușit și să testăm pe persoane și credem că putem să le aducem pe piață și să putem ajuta oamenii.”, spune Cătălina Rizel.
„Dincolo de orice premiu propriu-zis material, înseamnă o validare pentru noi ca echipă. Noi am ținut foarte mult de la început la echipa noastră, am luat toate deciziile împreună, am încercat să ne împărțim pe task-uri, astfel încât să maximizăm potențialul fiecareia și să dăm tot ce avem mai bun pentru produsul nostru.”, completează Ioana Popa.
În continuare, echipa își propune să îmbunătățească designul și funcționalitatea brățării, să testeze produsul cu mai mulți utilizatori și să adune feedback pentru a optimiza experiența acestora.
Apoi, Rhythm Touch dorește să-și extindă prezența și să participe la festivaluri, oferind persoanelor cu deficiențe de auz posibilitatea de a experimenta muzica în moduri noi și inovatoare. Echipa vede un viitor în care brățara lor nu doar îmbunătățește experiențele culturale, dar are și o funcționalitate mai practică, fiind capabilă să avertizeze utilizatorii cu privire la alte zgomote cotidiene, cum ar fi alarmele de urgență sau sunetele de avertizare.
Ce a însemnat Innovation Labs pentru echipa Rhythm Touch?
Ioana Popa subliniază importanța echipei și a muncii colective: „Cred că cel mai mare câștig al nostru este faptul că am reușit să ne consolidăm echipa și să ne înțelegem tot mai bine. Acest premiu este o validare a muncii noastre și a faptului că suntem pe drumul cel bun.”
Iulia Bara adaugă: „Innovation Labs ne-a oferit o oportunitate incredibilă de a învăța și de a ne dezvolta abilitățile în domeniul antreprenoriatului și marketingului. Suntem recunoscătoare pentru toate sfaturile și suportul primit.”
„Am descoperit în același timp mulți oameni care ne-au îndrumat și ne-au ajutat în drumul nostru spre succes”, completează Cătălina Rizel.
„Acest program ne-a deschis foarte multe uși, uși pe care probabil nu puteam să le deschidem singure, am cunoscut oameni cu experiență care ne-au ajutat din toate punctele de vedere, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. […] Noi am pornit pe drumul ăsta cumva cu buzunarele goale, n-am știut nimic despre ce înseamnă antreprenoriat, ce înseamnă un business, marketing și am început să învățăm puțin câte puțin de la oameni, am învățat să întrebăm atunci când nu știm, să luăm toate ideile din toate părțile și să încercăm să facem cât de mult posibil”, sumarizează Mărioara Mihali.
Fetele de la Rhythm Touch reprezintă un exemplu de inventivitate și empatie, demonstrând că tehnologia poate fi folosită în slujba oamenilor, pentru a crea soluții pentru creșterea calității vieții. Echipa lor nu doar că a câștigat un premiu important, dar a și arătat cât de semnificative sunt perseverența și creativitatea.
Echipa Rhythm Touch are nevoie de sprijinul nostru în continuare pentru a-și dezvolta brățara și pentru a ajuta cât mai mulți oameni să se bucure de muzică și de sunetele din jur. Ele au nevoie acum de sprijin financiar, dar și de sfaturi și îndrumare pe partea tehnică și chiar de mentorat la nivel de proiect.
Vă invităm să le cunoașteți mai bine din acest videoclip, realizat de echipa Transilvania IT Cluster, care implementează la Cluj-Napoca programul Innovation Labs.
𝐑𝐇𝐘𝐓𝐇𝐌 𝐓𝐎𝐔𝐂𝐇 – ECHIPA CÂȘTIGĂTOARE INNOVATION LABS
Autor: Mădălina Neacșu, Specialist PR & Comunicare, Transilvania IT Cluster