Start Cohorta #10 VENTURE ACCEL powered by Institutul de Excelență în Antreprenoriat (IdEA)

Start Cohorta #10 VENTURE ACCEL, powered by Institutul de Excelență în Antreprenoriat (IdEA).

Programul Commons Accel s-a transformat în VENTURE ACCEL începând cu Cohorta #10, care va debuta pe 15 Februarie 2023. Este o Cohortă aniversară, marcată de organizatori prin parteneriatul cu fondul de investiții PortfoLion Capital Partners din Ungaria. Fondul de investiții din Ungaria, în al cărui portofoliu este și startup-ul românesc FlowX.ai, urmărește în 2024 investiții în regiune în startup-urile early stage, de până la 5 mil. euro.

Pentru ediția aniversară, echipa IdEA va selecta 25 de antreprenori români, care timp de 3 luni vor asimila cunoștințele și competențele necesare pentru o creștere accelerată și vor primi, până la sfârșitul anului 2024, toate resursele și suportul necesar ridicării unei runde de investiții.

Criteriile de admitere sunt centrate pe potențialul fiecărei afaceri, indiferent de domeniul de activitate sau stadiul de dezvoltare.

Programul oferă opțiuni hibride, participanții online având posibilitatea de a interacționa audio-video cu speakerii și restul participanților pe parcursul întregului program. Toate sesiunile se desfășoară exclusiv în limba română, iar interacțiunea directă dintre participanți, mentori, investitori și echipa IdEA va avea loc față în față.

Cei care vor fi acceptați în program vor beneficia de o pregătire intensivă pe parcursul a trei module, care includ activități de grup și individuale, workshop-uri, prezentări și sesiuni de mentorat alături de 3 din cei peste 100 de mentori și experți din comunitatea IdEA.

În plus față de cohortele anterioare, pe lângă subiectele esențiale de business precum marketing, vânzări, planificare financiară, surse de investiții, VENTURE ACCEL se va concentra pe dezvoltarea startup-urilor, astfel încât acestea să fie finanțabile chiar în cursul anului 2024 (strategie de business, market fit, câștigare cotă de piață, cashflow pozitiv, scalare și atragere de fonduri potrivite).

Unul dintre startup-urile participante în program este Revocalize.ai, fondat de compozitorul Marius Moga și investitorul Sebi Dobrincu (care a participat ca jurat în emisiunea Imperiul Leilor). Marius Moga a povestit despre insight-ul care a stat la baza startup-ului lui la evenimentul de lansare Venture Accel, unde au participat și investitori români de la fondurile de investiții RocaX, Fortech Investments, Smart Impact Capital, Sparking Capital, Seedblink, Ronin și angel investori din rețeaua TechAngels.

„Sunt milioane de producători și songwriteri în jurul lumii care țin miliarde de idei blocate la ei pe laptop pentru că nu au existat artiști care să le interpreteze compozițiile. Dar dacă nu mai ai nevoie de artist? Orice om poate intra pentru a descoperi muzică nouă, în baza unui abonament. Revocalize.ai este despre a da fiecărui om darul de a cânta. Să te poți asculta la o petrecere pe tine sau pe prietenii tăi, cântând un cântec preferat. Sigur că nu vom fi toți cântăreți… însă o piesă te mișcă, îți poate da o stare de bine și cu Revocalize.ai toată lumea o ascultă în timbrul propriu.”

Kickoff-ul VENTURE ACCEL a fost pe 30 ianuarie și a inclus un panel dedicat relației dintre investitor și startup-ul care a ridicat investiție, moderator fiind jurnalistul Mirel Bran. Invitați au fost Marius Istrate, președintele TechAngels, și Claudiu Pândaru, co-founder Parol app.

„Mulți dintre voi veți avea o primă luptă în a-i convinge pe investitori că vi se potrivește business-ul. Pe lângă evaluarea făcută de investitori, și noi i-am evaluat pe ei. Am urmărit să vedem dacă și ei cred în business la fel de mult ca noi. La început e important să știți că dacă idea și planul sunt bune, atunci bani veți găsi.” (Claudiu Pândaru)

„Gândiți-vă să lucrați cu investitori cu care să vă înțelegeti uman și profesional. Tu ca fondator, you’re firing a shotgun, tragi cât mai larg și vrei să îi nimerești pe acei 1-2 investitori care se potrivesc și ca filosofie, dar și profesional cu ceea ce faci tu. Ajută să te înconjori de oameni în preajma cărora să poți spune ‘Nu știu’! Este foarte greu să accepți tu despre tine că nu știi și că ești limitat din anumite puncte de vedere, să întinzi o mână după ajutor și să ai încredere că vei primi ajutor și nu o săpuneală.” (Marius Istrate)

În 2023, cca 25% din investițiile făcute în ecosistemul american de startup-uri au fost direcționate către companii AI-related, o creștere semnificativă față de o medie de doar 12% în perioada 2018-2022. În tot acest timp, la nivel global, anul 2023 a adus investiții în startup-urile AI de aproape $50B, dintr-un total de $285B (cu 38% mai puțin decât în 2022 sau cu cca 20% mai puțin, comparativ cu intervalul 2018-2020, înainte de pandemie).

În România, TechAngels a raportat la finalul anului 2023 un total anual de aproape 3 milioane de euro, o scădere cu 50% față de investițiile realizate de membri în 2022, care s-au ridicat la aproape 6 milioane de euro.

Adriana Ancuță

https://myidea.ro/venture-accel/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Start Cohorta #10 VENTURE ACCEL powered by Institutul de Excelență în Antreprenoriat (IdEA)