Cercetătorii din Departamentul de Psihiatrie al Universității din Carolina de Nord – Chapell Hill, în colaborare cu Electromedical Products International Inc. (EPI) anunță un avans semnificativ în tratarea eficientă a depresiei, în doar 5 sesiuni zilnice. Această reușită este posibilă prin dezvoltarea unei tehnologii inovatoare care se bazează pe stimularea non-invazivă a creierului.
Rezultatele unui prim test clinic, publicate recent în American Journal of Psychiatry, au arătat o reducere pronunțată a simptomatologiei severe a unui grup de persoane cu depresii majore. 80% dintre pacienți nu au mai prezentat simptome de depresie la evaluarea făcută de medicul psihiatru la două săptămâni după procedură.
Principiul după care funcționează tehnologia este de stimulare personalizată a creierului, în urma măsurătorilor în timp real ale activității acestuia, urmărind un anumit tipar de activitate electrică ritmică, cunoscut a fi perturbat în tulburările depresive severe. Cercetătorii au identificat o legătură strânsă între modularea reușită a activității electrice cerebrale țintite și reducerea simptomelor.
Această inovație și rezultatele obținute sunt considerate remarcabile și cu potențial de a schimba jocul pentru milioane de pacienți care caută opțiuni mai bune de tratament pentru simptomele depresiei, potrivit Dr. Flavio Frohlich, Professor of Psychiatry la UNC – Chapel Hill și Director al Carolina Center for Neurostimulation.
În timpul fiecărei sesiuni, dispozitivul EPI ajustează undele electrice ușoare oferite pacientului pe baza răspunsului creierului la stimulare.
“Vă puteți imagina această tehnologie ca angajându-se într-un dialog cu creierul”, adaugă Dr. Frohlich.
Studiul a subliniat, de asemenea, în ce măsură modularea cu succes a activității electrice cerebrale țintite a prezis reducerea simptomelor, oferind o nouă abordare promițătoare pentru tratarea acestei afecțiuni complexe.
*știre pornind de la comunicatul de presă original care a fost publicat întâi aici.