Peter Thiel, cofondator al PayPal și unul dintre cei mai influenți antreprenori și investitori globali, susține în cartea sa, „De la Zero la Unu”, că adevăratul progres nu constă în copierea sau perfecționarea ideilor existente, ci în inventarea sau crearea unui element complet nou și valoros, marcând astfel tranziția de la zero la unu.
Prin crearea acestui nou se pot genera companii și tehnologii transformaționale cu un mare impact la nivel economic și social. Cam toate tehnologiile moderne au fost create de oameni care au avut curaj și viziune.
Prin 2016 nu mă gândeam la asta. Compania precedentă, fondată de mine, a avut un eșec spectaculos cauzat în egală măsură de mine, din cauza faptului că luasem o serie de decizii total greșite, dar și de alegerea investitorilor sau crearea echipei.
Partea bună a acelui an a fost că am început să realizez că viitorul tehnologiei și al omenirii, într-o extensie, va depinde de noi tipuri de echipamente, de electronică și va aparține, cu siguranță, epocii Inteligenței Artificiale.
Telefoanele moderne, laptopurile precum și orice dispozitiv modern, nu sunt extrem de rezistente în timp (motiv pentru care le schimbăm la câțiva ani) și tind să consume foarte multă energie pentru o serie de task-uri destul de simple.
Bănuiala mea de atunci era că unul dintre secretele viitorului va sta într-o modalitate diferită de a gândi, de a pune problema, de a vedea ceea ce alții nu văd, iar una dintre idei a fost dezvoltarea unor materiale capabile să imite felul în care funcționează natura. Existau câteva studii pe atunci și oameni prin Statele Unite, în mod special, care cercetau noi tipuri de materiale pentru a inova tehnologic.
Marea provocare era să faci ceva de genul ăsta în Ploiești, România. Părea a fi o nebunie. Majoritatea cercetărilor și inovațiilor se fac în alte locuri din lume, de genul Silicon Valley, Shenzen, Elveția etc. Discutam cu investitori români, cu amici, cu diferite persoane, iar toți se uitau la mine ca la un nebun sau ca la un fel de Dexter (aici mă ajută și ochelarii – doar par inteligent) și apoi, invariabil, mă compătimeau.
Cât timp mă loveam de aceste ,,mici provocări”, unul dintre cei mai influenți investitori la nivel mondial din San Francisco, Tim Draper (investitor în Tesla, SpaceX, PayPal, Hotmail etc.), m-a sunat să îmi spună că vrea să investească în ideea și compania pe care voiam să o fondez: un creier artificial, creat de o nouă companie – CyberSwarm.
Astfel încât, după câteva luni, CyberSwarm, Inc a fost fondată în Statele Unite și prima finanțare a intrat în conturile companiei nou-înființate.
După asta, alături de câțiva colegi – nucleul inițial al echipei – am decis să ne apucăm de cercetare în România, am semnat contracte de colaborare cu institutele de top din țară și așa a început totul.
Scopul nostru era să creăm un microprocesor care să funcționeze într-un mod similar unui creier biologic, iar pentru asta aveam nevoie de materiale noi, abordări noi, gândiri noi precum și cunoștințe din domenii complementare, de la neuroștiință, la fizică și psihologie.
Provocările au început așadar de la echipă, oameni, apoi, brusc, brevetele de invenție, înființarea firmei românești, apoi a sucursalei din Taiwan.
Pentru mine, inovația înseamnă aruncatul din avion fără parașută, iar în timp ce cazi, îți faci singur o parașută care trebuie să și funcționeze. Iar inovația în România înseamnă mult mai multe piedici și obstacole de trecut decât am crezut inițial.
Inovația necesită o anumită mentalitate și atitudine. Riscul inovației este simplu: dacă nu inovezi, nu poți scala la nivel global. Inovația este dincolo de frică, dincolo de orice zonă de confort și are nevoie de gândire pe termen lung. Ca orice alt lucru bun din viață, inovația durează până se întâmplă.
Acum dezvoltăm un creier artificial fizic ce putea învăța într-un mod similar unui creier biologic, având un consum redus de energie și care ar putea fi produs la scară largă. Sunt doar 4 companii în lume capabile să dezvolte și să producă acest tip de creier, iar CyberSwarm este acolo.
Creierul artificial va fi prezent în toate dispozitivele viitorului pe care le va schimba ca și concept, design și funcționalitate. În următorii ani, toți vom avea un companion cu un Creier Artificial care ne va ajuta în toate aspectele vieții.
Inteligența Artificială nu va substitui ființa umană, ci va elimina necesitatea ca oamenii să îndeplinească meserii periculoase. Este evident că va deschide orizonturi acum inaccesibile și va schimba radical modul în care trăim.
Desigur că există și provocări de natură etică, de confidențialitate, dar trebuie să ne asigurăm că Inteligența Artificială nu va produce un rău omenirii. Personal, cred că Inteligența Artificială va combate o parte din iraționalul colectiv și va ajuta societatea să meargă înainte.
Tot drumul a fost plin de provocări, de perioade grele și mai puțin grele, însă acum dezvoltăm un creier artificial sub forma unui cip, în Ploiești, împotriva tutururor sorților de izbândă. Viitorul aparține celor ce îndrăznesc să se uite în sus, să viseze și să muncească pentru a atinge acele visuri.
La urma urmei, care este sensul viselor noastre dacă nu facem nimic pentru ele?
Mihai Raneti
CEO CyberSwarm
https://www.cyber-swarm.net